Claus Bergs altertavle fylder 500 år

Claus Bergs altertavle fylder 500 år

Claus Bergs altertavle fylder 500 år

# Nyheder

Claus Bergs altertavle fylder 500 år

Så er feriemåneden juli overstået, og forhåbentlig godt overstået, selvom vejret ikke har været det bedste, hvis man er til sol og strand. I Odense Domsogn har vi haft travlt i juli, ikke blot med de mange gudstjenester, men også med de mange store og mindre koncerter, som vi afholder til glæde for de mange lokale, som er i byen over sommeren, men også for vores mange turister, som i stort tal finder vej til især Domkirken. Ca. 125.000 besøger Domkirken hvert år, så vi er en af Fyns/Odenses store turistattraktioner! 

Vi går ind i et spændende efterår i Domkirken. Den store begivenhed er markeringen af 500-året for udarbejdelsen af Claus Bergs altertavle, en altertavle, som ikke alene i danske sammenhæng, men også internationalt er en enestående og bemærkelsesværdig altertavle.

Altertavlen er påbegyndt i 1515 på initiativ af dronning Christina, som var gift med kong Hans. Altertavlen stod oprindeligt i det kongelige gravkor i franciskanernes klosterkirke, Gråbrødre Klosterkirke, men blev i 1885 placeret i Sankt Knuds Kirke (Odense Domkirke). I predellaen er kongefamilien afbildet, til venstre således Christian den 2, Kong Hans, prins Frans og Christian søn, prins Hans. Til højre dronning Christina, dronning Elisabeth og kurfystinde Elisabeth, kong Christians søster.

Selve altertavlen viser i midterfeltet den korsfæstede Jesus hængende på vinranker og omkranset af figurer fra biblen og kirkehistorien, og på sidefløjene er scener fra Jesus lidelseshistorie afbildet.

Vi synes, der er al mulig grund til at fejre altertavlen, også for at gøre opmærksom på, at vi Odense har et helt usædvanligt kunstværk af international standard. Man ved ikke præcist, hvornår altertavlen blev færdig, nogle foreslår 1525, men mange mener, det skete et par år før. Vi har derfor i Domkirken besluttet, at fejringen bør finde sted i efteråret 2023.

Fejringen vil foregå over en længere periode med udstilling i Domkirken, inddragelse af skoleklasser i Odense, offentlige foredrag / arrangementer mm., og altså en festgudstjeneste.

Vi starter med et åbningsarrangemet den 14. september, hvor der vil være foredrag om altertavlen ved stadsarkivar Johnny Wøllekær, nykomponeret kor- og instrumentalmusik musik, hvor musikken bliver spillet på instrumenter fra samtiden, fernisering på udstilling om altertavlen og meget mere. Alle er velkomne.

Skoleklasser i Odense inviteres til at deltage i et projekt, hvor de skal forsøge at genskabe / nyfortolke billedfelter i altertavlen. Billedfelterne skal udskæres/ snittes og males. Menighedsrådet stiller materialer til rådighed for de deltagende skoler. Det færdige resultat udstilles i Domkirkens krypt.

Der vil i september og oktober måned være foredrag af bl.a. konservator Bent Jacobsen, som i mange år har haft ansvaret for vedligeholdelsen af altertavlen. Herudover kommer den tjekkiske billedskærer Patricie Homolova, som er uddannet i den tjekkiske dukketeatertradition, hvor man både udskar dukkerne og opførte teaterstykker. Patricie Homolova vil bl.a. demonstrere, hvordan man udskærer dukkerne.

Den 8. oktober kl. 11 har vi vores store festgudstjeneste, som bliver ledet af biskoppen. Det bliver en festlig gudstjeneste med musik, sang herunder nykomponeret kormusik og kloge ord.

Der er meget at se frem til her i efteråret. Sæt allerede nu kryds i kalenderen. Vi vil løbende orientere nærmere om de mange arrangementer. Så hold øje! Vi glæder os og synes også, at Odenseanerne og fynboerne har noget at glæde sig!

Læs mere om fejringen her: 

Med venlig hilsen

Eva Haue, menighedsrådsformand

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed