Nyt fra menighedsrådsformanden

Nyt fra menighedsrådsformanden

Nyt fra menighedsrådsformanden

# Nyheder

Nyt fra menighedsrådsformanden

Nyt fra menighedsrådsformanden marts 2023.

Nu er bispevalget overstået, og det er afgjort, at Mads Davidsen bliver den nye biskop over Fyens Stift. Fra Domsognet skal lyde et stort til lykke med valget. Vi ser frem til et godt og tillidsfuldt samarbejde med den nye biskop. Som stiftets hovedkirke vil en lang række begivenheder, hvor biskoppen er involveret, finde sted i Domkirken, og vores medarbejdere vil gøre deres bedste for at betjene vores nye biskop.

Når der er en vinder, er der også en taber. I forbindelse med anden valgrunde kommer sognepræst Dorthe Tofte-Hansen til at fremstå som taber, for hun vandt ikke bispeembedet. Men den overståede valgkamp viste, at der reelt ikke var nogle taber. I løbet af den anden valgrunde var det klart, at vi skulle vælge mellem to kompetente kandidater. Valgdebatterne afslørede to meget velforberedte, velformulerede og vidende kandidater, der diskuterede på et sagligt grundlag, og som gik efter bolden og aldrig blot efter ”manden”. Bispedebatterne bidrog til, at en stor del af de problemer, der er Fyens Stift, blev italesat og kommenteret. Det vandt vi alle ved – tak for det.

Biskop over Lolland Falster Stift Marianne Gaarden har i en nyligt udgivet afhandling om Folkekirkens udfordringer påvist, at der er en diskrepans mellem antallet af kirker, præstebemanding, menighedsstørrelse og antal kirkegængere mellem by og land, og som hun påpeger, så er det en problemstilling, Folkekirken må forholde sig til. I de netop overståede debatter var både bispekandidaterne og debatdeltagerne meget omhyggelige med ikke at puste til den potentielle konflikt mellem kirkerne på landet og kirkerne i byen. I udgangspunktet var synspunkterne, at Fyens Stift skulle omfavne alle sine kirker og hele sin menighed. En klog holdning, synes jeg, for store beslutninger har bedst af at blive taget, når alle har ro til at tænke, og ikke mindst ro til at vælge sine ord omhyggeligt.

Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg i løbet af bispedebatten er blevet noget deprimeret over indlæg i Fyens Stiftstidende fra en sognepræst i et af de små landsogne. Først blev vi belært om, at det var ligegyldigt, om menigheden var til stede ved gudstjeneste, for det vigtigste var, at gudstjenesten blev afholdt som en prisning af Gud. Dernæst bliver vi belært om, at ”måske skulle kirkerne i de større byer begynde at holde flere gudstjenester med bibelen som omdrejningspunkt i stedet for kirkeyoga”. Og senere:” hvorfor skal Guds ord behandles som noget sekundært, når det nu er kirkens eneste berettigelse og formål at forkynde? Og hvorfor skal det hus, der er bygget til Guds ære, det særlige hus, der hæver os op fra alle fire, lade livet for andre (dyre) aktiviteter af tvivlsom art?”

Ingen af kirkens folk vil undvære en højmesse, men mener man, at kristendommen og kristen praksis alene er knyttet til gudstjenesten i en kirke, så indskrænker man kristendommen, ligesom man ophæver en historisk konstruktion, som opfindelsen af kirkebygninger jo er, til den eneste og afgørende sandhed. Kirkerne har f.eks. også et diakonalt ansvar og har en forpligtelse til at vise næstekærlighed i praksis. I Domkirken er vintræet centrum i altertavlen. Det er jo ikke tilfældigt, for: ”Jeg er vintræet, I er grene, siger Jesus; det, mennesket gør af godt, er vokset ud af Jesu rod og stamme”.

Kirkerne har et ansvar for at række ud til menigheden, vise dem, at kristendommen er relevant også i forhold til deres dagligdag og i forhold til de problemer og glæder, der er vigtige for dem her og nu. Det er fuldstændigt urimeligt at nedgøre de aktiviteter, der finder sted i mange kirker, ved at karakterisere dem som ”kirkeyoga” eller ”aktiviteter af tvivlsom art”. Var det ikke farisærerne, der mente, de dyrkede gud rigtigere end andre. Og hvad var det nu, Jesus mente om dem?!

I Domkirken og Gråbrødre Klosterkirke fortsætter vi ufortrødent vores udadrettede aktiviteter. Vores foredragsrække om præsterollen er kommet godt for start, er man gået glip af de to første foredrag, kan man sagtens deltage i de kommende. Foredragene kulminerer med fejringen af ordinationen af de første kvindelige præster med en festgudstjeneste og en forestilling den 28. april i Domkirken.

Her i marts tæller vi alle ned til den store bispevielse, der finder sted i Odense Domkirke den 2. april kl. 14. Kronprinsen deltager i begivenheden, ligesom hele den øverste gejstlighed i Danmark og i Norden vil deltage. Naturligvis vil Stiftets præster og repræsentanter fra de fynske menighedsråd også blive inviteret. Desværre har kun inviterede adgang, men bispevielsen sendes direkte af Danmarks Radio, så alle interesserede kan følge med. Og drikke kaffe til!


Eva Haue

Sankt Knuds Sogns Menighedsråd

Formand

Du vil måske også kunne lide...

0
Feed