Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Orgelkoncert med organist og komponist John Frandsen og sangsolist Morten Grove Frandsen

JUL
10

Orgelkoncert med organist og komponist John Frandsen og sangsolist Morten Grove Frandsen


Dato Mandag d. 10. juli 2023, kl. 16:30
Sted Odense Domkirke, Klosterbakken 2, 5000 Odense C
Pris
Fri entré
Orgelkoncert med organist og komponist John Frandsen og sangsolist Morten Grove Frandsen

John Frandsen spiller et program med egne værker. Om musikken skriver han selv:

Nu blitzer Åndens hvide lys
Pinse er kirkens fødselsdag. Men Den Danske Folkekirke har faktisk endnu en fødselsdag, som tilmed ligger tæt på pinsen: det er nemlig den danske Grundlov, der konstituerer vores kirke som netop ”folkekirke”. Og da Grundloven i 1999 fyldte 150 år, fik gode mennesker i Gug Kirke ved Aalborg den idé, at det også skulle markeres som et folkekirkejubilæum. Visionen var, at der skulle komponeres et værk, som kunne lyde samtidigt i så mange sogne som muligt på Grundlovsdag 5. juni 1999. Det blev til en nyskreven salme med tekst af Kirsten Tange Jørgensen - og en samling af orgelvariationer over min melodi til denne salme. 

Seks salmer til tekster af Simon Grotrian
Salmedigteren Simon Grotrian, der døde alt for tidligt for få år siden, udtrykker sig i et meget originalt og fabulerende billedsprog. Det sprænger rammerne for den almindelige erkendelsesmæssige logik og insisterer på noget mere intuitivt og associationsskabende. Det følger ikke sprogets og bevidsthedens lineære tænkning, men er mere i familie med underbevidsthedens drømmeverden. Og dermed måske i virkeligheden tættere på både det religiøse og det musikalske sprog. Jeg har været fascineret af Grotrians univers i mange år og arbejdet med hans tekster i flere sammenhænge. De seks salmer på denne koncert indgår alle i mit store Requiem, hvor deres inderlige, næsten pietistiske karakter danner stor kontrast til de gamle latinske dødsmesse-tekster. Ved uropførelsen i DR blev salmerne fremført af den færøske troubadour Teitur. Solist er kontratenor Morten Grove Frandsen.

Symfoni for orgel

Orgelsymfonien er opbygget helt klassisk i fire satser. Førstesatsen åbner med dramatiske akkorder og retoriske udfald i pedalet. Efter en mere fredfyldt midterdel vender dramatikken tilbage. Anden sats er en rolig passacaglia, hvor et ’skævt’ rytmisk forløb gentages og varieres på utallige måder. Trediesatsen er lys og dansant, og slutsatsen åbner med brede klange, inden den kulminerer i en toccata over salmen “Af højheden oprunden er”. Symfonien uropførtes i Helsingør Domkirke i marts 2021.